Projekt:

Thorupstrand Kystfiskerlaug

Opgave:

Snurrevodsfiskeri i Jammerbugten

En lun sommeraften, -nat og -dag i Thorupstrand. Et skønt og levende kooperativ tager imod. Gunnar Olsen fortæller beredvilligt om havfiskeriet der har været praktiseret på landingspladsen siden vikingernes tid.

»De lokale fiskere kæmper for at opbygge bæredygtige fangstkvoter forbeholdt naturskånsomt fiskeri. Fangsten deles ligeligt mellem besætningen på hver båd.«

Fiskerne i Thorupstrand er oppe imod konsekvenserne af en politisk beslutning fra 2005, hvor regeringen besluttede at privatisere de danske fiskekvoter, der siden kong Knud den Hellige havde været den danske stats ejendom.

»De stadig større rederier fra både Danmark og andre lande, opkøber danske fiskefartøjer blot for at hugge dem op. Det er kun kvoterne, de går efter.«

Næsten halvdelen af den danske snurrevodsflåde, der fortsat fisker skånsomt, er nu fra Thorupstrand.

Jammerbugtens sårbare naturrigdomme er endnu store fordi kridtklipper og sten har beskyttet bundfaunaen imod bundtrawl. Det handler om grundlaget for, at vi har fisk i de kommende generationer,« fortæller Thomas Højrup, formand i Thorupstrand Kystfiskerlaug, i en artikel i Dagbladet Information..

Kutteren »Jammerbugt« af Thorupstrand, som ligger ved Nyhavn og Havnegade i København, sælger friskfanget kvalitetsfisk fra Thorupstrand til københavnerne. For det er det, de kan levere. Bæredygtighed og lokale kvaliteter.